Velddag 2023, velddag op camping ’t Weeltje in Lage Zwaluwe

De Dordtse Elektronica club doet vaak mee met de velddag (fieldday) onder de call PI4D/P. De meest recente velddag was in in september 2023 op Camping ’t Weeltje in Lage Zwaluwe.

Verslag 2023, velddag op camping ’t Weeltje in Lage Zwaluwe

Vanaf februari 2023 begonnen de voorbereidingen omdat we onszelf een nieuwe ervaring gunden qua locatie en energievoorziening. Qua locatie viel de keuze op Camping ’t Weeltje in Lage Zwaluwe en qua energievoorziening op het gebruik van zonne-energie, hierover later meer.

PI4D/P was ruim 22 uur actief op meerdere banden. We maakten in een ontspannen sfeer meer dan 450 verbindingen op 80, 40 en 20 meter. Vooral de 40 meter antenne deed het prima en de condities op deze band bleken geschikt voor een flinke rij QSO’s met Noord Amerika.

Er kwamen tot onze vreugde meer ‘losse’ bezoekers dan we ooit ontvingen, te weten:

  • Clubleden
  • Mensen die persoonlijk door deelnemers uitgenodigd waren om te komen kijken
  • Radio amateurs van buiten de club, die ofwel de website hadden gelezen, of op PI2NOS iets hadden opgevangen

Dit was erg leuk.

Onze elektrische energie hebben we dit keer voor het eerst uit een ‘groene’ generator gehaald. Deze ‘opwekset’ bevat zonnepanelen, een biodiesel aggregaat, accu’s en omvormers. Dat was spannend, want omvormers kunnen HF communicatie enorm storen.

De verhuurder, Volta Energy, heeft ons gastvrij ontvangen in Duiven waar we bij hen ter voorbereiding een eerste meting van het ruisniveau mochten doen. Daar kwamen we tot de conclusie dat het ruisniveau zeker acceptabel was.

De afgelopen jaren vermeldden we in het verslag alle namen van de deelnemers en bezoekers, maar dit keer is de kans te groot dat we iemand zouden vergeten. Niet alle ondersteuners zijn zelf ter plaatse geweest.

Neem nou degene die zijn aanhanger aan ons uitleende. We hebben hem niet gezien, maar zijn bijdrage was wel erg belangrijk.