Velddag – Fieldday Region 1

De Dordtse Elektronica club doet vaak mee met de velddag (fieldday) onder de call PI4D/P.
De meest recente velddag was in in september 2023 op Camping  ’t Weeltje in Lage Zwaluwe..

 

Verslag 2023, velddag op camping ’t Weeltje in Lage Zwaluwe

Vanaf februari 2023 begonnen de voorbereidingen omdat we onszelf een nieuwe ervaring gunden qua locatie en energievoorziening. Qua locatie viel de keuze op Camping ’t Weeltje in Lage Zwaluwe en qua energievoorziening op het gebruik van zonne-energie, hierover later meer.

   

PI4D/P was ruim 22 uur actief op meerdere banden. We maakten in een ontspannen sfeer meer dan 450 verbindingen op 80, 40 en 20 meter. Vooral de 40 meter antenne deed het prima en de condities op deze band bleken geschikt voor een flinke rij QSO’s met Noord Amerika.

Er kwamen tot onze vreugde meer ‘losse’ bezoekers dan we ooit ontvingen, te weten:
– Clubleden
– Mensen die persoonlijk door deelnemers uitgenodigd waren om te komen kijken
– Radio amateurs van buiten de club, die ofwel de website hadden gelezen, of op PI2NOS iets hadden opgevangen
Dit was erg leuk.

Onze elektrische energie hebben we dit keer voor het eerst uit een ‘groene’ generator gehaald. Deze ‘opwekset’ bevat zonnepanelen, een biodiesel aggregaat, accu’s en omvormers. Dat was spannend, want omvormers kunnen HF communicatie enorm storen. De verhuurder, Volta Energy, heeft ons gastvrij ontvangen in Duiven waar we bij hen ter voorbereiding een eerste meting van het ruisniveau mochten doen. Daar kwamen we tot de conclusie dat het ruisniveau zeker acceptabel was.

De afgelopen jaren vermeldden we in het verslag alle namen van de deelnemers en bezoekers, maar dit keer is de kans te groot dat we iemand zouden vergeten. Niet alle ondersteuners zijn zelf ter plaatse geweest. Neem nou degene die zijn aanhanger aan ons uitleende. We hebben hem niet gezien, maar zijn bijdrage was wel erg belangrijk.

 

 

Verslag 2022 op camping Polderland, ’s Gravendeel:

Vrijdagmiddag 2 september 2022 startte de opbouw van het velddagstation PI4D/P op camping Polderland in ’s Gravendeel. Acht personen zetten de schouders eronder en tegen etenstijd stonden er 4 masten met daarin het grootste deel van de draadantennes. Het welverdiende diner vrijdagavond bestond uit een overheerlijke stamppot zuurkool met zoete aardappel en rookworst. Daarna was er weer energie om in de hitte de grote “shack” tent op te zetten. Heet was wel een goede samenvatting van het weer, het hele velddagweekend.

Zaterdagochtend werden 3 werkplekken geïnstalleerd, inclusief N1MM logger software in een lokaal netwerkje. De antennes werden waar nodig op frequentie gezet en de laatste inkopen voor het eten werden gedaan.

Om 15u lokale tijd ging de zaak van start met verbindingen maken en loggen. Bezoeker Heather PD3GVQ beet meteen de spits af met een dikke 30 verbindingen en ook Dennis PD0GTO was als bezoeker goed voor 16 verbindingen. Traditiegetrouw aten we met z’n allen tegelijk en was PI4D/P tijdens een heerlijke BBQ geheel uit de lucht. Ernst PA1EJO en Vincent PA0TVM bemanden daarna de eerste helft van de nacht de sets. Wilma PE0WH overbrugde een donker uurtje en Wim PA1L zag achter de set het ochtendgloren. Uiteindelijk maakte Ralph PH0RAL de laatste verbindingen terwijl op het veld al diverse antennes tegen de vlakte gingen.

 

Het afbreken en opruimen in de hitte was een stevige klus maar ruim 2 uur na de contest reed de laatste auto met aanhanger de camping al weer af. Hoe kwamen die velddag contesters van PI4D/P toch aan dat lekkere eten in dit weekend? Dat was dankzij Ilona NL11283 die overigens ook de QSL-kaarten voor PI4D/P verstuurt.

Hieronder een videoverslag van 2020.

 

2020