SDR en DSP

SDR en DSP (Software Defined Radio en Digital Signal Processing) bestaan al jaren. De Kenwood TS-2000 is een al wat ouder voorbeeld van een set met prachtige digitale filters, maar ook de Yeasu FT-1000MP bezat al DSP detectoren en filters voor de verschillende modes.

Er zijn geen transceivers meer zonder! Inmiddels kennen we de diverse transceivers en ontvangers waarmee je op de band zo aan de slag kunt.

We noemen het nu Software Defined Radio, oftewel SDR.

Bekende sets zijn van

Ook is er goedkope hardware te over. Denk aan de RTL-dongle die vanaf 35 euro te krijgen is en de SDRplay 1A (voor ca. 130 euro een zeer goede prijs/prestatie verhouding).

Er is vervolgens genoeg gratis software om daar op aan te sluiten dat je een prachtige ontvanger op je computer hebt, een Software Defined Radio dus. Op de DEC werken we met GNU Radio om DSP en SDR te begrijpen en zaken uit te proberen.

Wil je ook mee doen? Kom gerust eens kijken in het clubgebouw op maandagavonden. Je bent van harte welkom. Doelstellingen:

  • Begrijpen van de theorie achter SDR en DSP (deel 1 – 5)
  • Gebruik van software als GNU Radio om te experimenteren (zie deel 4) met HackRF, Adalm Pluto, RTL-dongle etc.
  • Zelf besturen met eigen software van hardware als SDRplay, RTL-dongle, etc.
  • In de lucht brengen van een WebSDR, m.b.v. OpenWebRX (deel 6 en verder)

Documenten

WebSDR bij PI4DEC

Een simpele RTL-SDR stick (820T2) op 2 meter aangesloten op een hoge PI4DEC-vertical.

OpenwebRX is, in tegenstelling tot de bekende WebSDR, open source software die vrij te gebruiken is. Zie: https://blog.sdr.hu/projects voor meer informatie.

Dordtse Elektronica Club OpenWebRX voor 2 meter: 144.9 – 145.9 MHz

OpenWebRX met Raspberry Pi 3B+ en Linux. Capaciteit: 8 luisteraars tegelijk, ongeveer 2 MHz bandbreedte waterval en ontvangst op 2m.

Goede documentatie over DSP: The Scientist and Engineer’s Guide to Digital Signal Processing van Steven W. Smith, Ph.D.