SDR en DSP


Digital Signal Processing, DSP in het kort, bestaat al jaren. Het wordt reeds lang in allerlei apparaten gebruikt. De CD speler had al DSP-trucs aan boord om een zo goed mogelijk audio signaal te produceren. Later kwam DSP ook terecht in de bekende amateur transceivers van de verschillende merken. De Kenwood TS-2000 is een al wat ouder voorbeeld van een set met prachtige digitale filters, maar ook de Yeasu FT-1000MP bezat al DSP detectoren en filters voor de verschillende modes. Inmiddels zijn er geen transceivers meer zonder!

Met name de rekenkracht van de voor de consument bereikbare techniek zorgt voor de opmars van DSP. De trend in amateur transceivers is nu SDR (Software Defined Radio). Inmiddels kennen we de diverse transceivers en ontvangers waarmee je op de band zo aan de slag kunt als de sets van Flexradio, Icom, Apache Labs (ANAN), ELAD, SunSDR, MCHF SDR (bouwpakket!), enz. Ook is er goedkope hardware te over. Denk aan de RTL-dongle die vanaf 15 euro te krijgen is. Er is vervolgens genoeg gratis software om daar op aan te sluiten dat je een prachtige ontvanger op je computer hebt, een Software Defined Radio dus.

Op de DEC werken we met GNURadio om DSP te begrijpen en zaken uit te proberen. Wil je ook mee doen? Kom gerust eens kijken in het clubgebouw op maandagavonden. Je bent van harte welkom. Doelstellingen:

  • Begrijpen van de theorie achter DSP en SDR  (deel 1 – 5)
  • Gebruik van software als GNU Radio om te experimenteren (zie deel 4)
  • Zelf besturen met eigen software van hardware als SDRplay, RTL-dongle, etc.
  • In 2017 en 2018 het bouwen en in de lucht brengen van een WebSDR, m.b.v. OpenWebRX  (deel 6)

Documenten:
Deel 1 – Inleiding DSP-SDR:  Kick-off DEC-DSP-SDR

Deel 2 – Fundamenten onder DSP:  DEC deel 2 – Fundamenten onder DSP

Deel 3 – Convolutie:  DEC deel 3 – Convolutie

Deel 4 – Filteren:  DEC deel 4 – Filteren met impulsresponsies         GNU Radio file :  FIR1

Deel 5 – DFT:  DEC deel 5 – Real Discrete Fourier Transform (DFT)

Deel 6 – Afstudeer scriptie van András Retzler,  HA7ILM: Software Defined Radio Receiver Application with Web-based Interface