PI4D doet 20m SSB binnen PA6HQ 2022

Laatst gewijzigde datum

 

Ook in 2022 deed de Dordtse Elektronica Club / PI4D in Dordrecht als deel van de PA6HQ crew weer met plezier mee aan het IARU HF Championship. PI4D verzorgde 20m SSB. Het antennepark voor de 20 meter band kon dit weekend optimaal worden ingezet. Naast de 5-elements monoband yagi was ook de multiband OB9-5 beam beschikbaar. Deze werkt ook goed op 20 meter en heeft een wat bredere openingshoek dan de monobander.

Het is in de zomer niet zo eenvoudig om voldoende operators te vinden die in deze 24-uursrace het “single-station – multi-operator” conteststation willen en kunnen bemannen. Het werd uiteindelijk een kernploeg van 5 operators die zich namens PA6HQ hebben ingezet: PA1EJO – Ernst, PA1JFR – François, PA3DEW – Rob, PD0CAV – Bas en  PE1CAQ – Walter. De meesten van hen waren ook vorig jaar voor PA6HQ actief. Vooraf werd er een operatorschema samengesteld zodat iedereen ingedeeld werd, ook tijdens de interessante uren op de 20 meterband in de avond en nacht.

Dit jaar werd het qua transceivers een Yaesu-feestje. Een FTdx101 als primaire set, een FTdx10 stond stand-by. Een ACOM 1010 zorgde samen met de 5-elements monoband beam voor de nodige ERP. Een ACOM 600S stond stand-by. Uiteraard was het logprogramma N1MM Logger+.

Tijdens de gehele contest draaide alles als een zonnetje. Met de auto-CQ en de ‘59 VERON’ onder de knoppen werden de stemmen wat gespaard. Zeker fijn in de wat minder drukke uren. Tijdens de ‘zonuren’ stond de antenne voornamelijk richting Oost, of Zuidoost. Tijdens de nachtelijke uren werd vooral in Westelijke richting gedraaid (daar waar de propagatie gaat). Meestentijds waren we op één vaste frequentie te vinden.

Het team maakte zo’n 1100 QSO’s. Bij voldoende operators doen we volgend jaar dus zeker weer mee.