PA6HQ 2018 20m SSB en 40m CW bij PI4D in IARU-HF contest

Laatst gewijzigde datum

De Dordtse Elektronica Club heeft ook in 2018 meegedaan aan de IARU HF contest als deel van het Nederlandse PA6HQ station, dat verschillende banden activeert vanaf verschillende locaties in Nederland. Het was dit keer voor twee banden: 40m CW en 20m SSB. Andere banden en modes waren verspreid over het gehele land.

Heb je in juli veel moeite om operators voor een bepaalde mode in de shack te krijgen, voor de PA6HQ-locatie Dordrecht was dat gelukkig niet het geval. Er waren 3 operators 24 uur beschikbaar voor 40m CW en 5 operators over verschillende perioden van de contest voor 20m SSB. Dit was ruim voldoende om iedereen zowel voldoende operatingtijd te geven als rusttijd. Om de pauzerende operators en bezoekers op de hoogte te houden van de vorderingen, werd het log en bandactiviteit van de twee stations gedurende de gehele contest geprojecteerd in de grote zaal. Zo bleef iedereen continu betrokken bij de resultaten.

 

Om de hele operatie goed te laten verlopen werd een flexibel rooster ingezet, dat wil zeggen dat de operator die zin heeft en fit is achter de set kan gaan zitten, uiteraard in overleg met de andere operators. Dit blijkt al jaren een betere formule dan een strakke planning. Verder werd voor dit weekend de Dordtse Elektronica Club 3-sterren camping geopend zodat operators die ‘s nachts even wilden slapen dat ook goed konden. Het bedrijfsresultaat was 4 tenten en 5 slapers voor 1 nacht á EUR 0,00. Het prachtige vakantieweer en de locatie (slapen in het droge gras onder de bomen en de grote antennes) stonden garant voor een DXpeditie- of campinggevoel á la Zuid Frankrijk of Italië. Dat werd verder versterkt door de heerlijke pizza’s op zaterdagavond en op zondagochtend het restaurantwaardige contestontbijt (eieren met ham en kaas, alles meegebakken). De zondagslunch van gebakken frieten en nog iets erbij tenslotte was weer typisch voor de lage landen, immers het terrein van de Dordtse Elektronica Club ligt 1 meter onder NAP. Kortom, voor de operators werd goed gezorgd en dat is de basis voor een prettig én succesvol contestweekend.

 

De propagatie op 40m en 20m werd beoordeeld als redelijk goed. Dit oordeel werd mede bepaald door de antennes (voor 40m een 3-el monoband yagi op bijna 30m hoogte en op 20m een 5-el monobander op 18m hoogte, afgewisseld met een OB9-5 optibeam op 25m hoogte). Op 20m SSB werden zo tot ca. half 4 (01:30 utc) in de ochtend nog stations uit Noord Amerika gelogd, waarna de band bijna stil werd tot de propagatie richting het Oosten weer op gang kwam rond half 7 (04:30 utc). Op 40m CW waren de Noordamerikanen tot ongeveer half 7 (04:30 utc) in de ochtend met grote aantallen te werken (bijna klassiek “yanken tanken” zogezegd). Vlak daarna kwamen ook Nieuw Zeeland en Australië via het lange pad in het log. Vanaf 7 uur (05:00 utc) was het weer vooral Europa werken, zij het in een wat lager tempo dan de dag ervoor omdat veel stations op de band al gewerkt waren. De derde grote zendamateur populatie in de wereld, Japan, werd jammer genoeg maar mondjesmaat gewerkt. Daar lijken we dus nog echt betere propagatie voor nodig te hebben.

De PA6HQ deelnemers op de locatie Dordrecht kijken al met al terug op een gezellig en succesvol weekend. Vakantieperiode en beschikbaarheid van operators dienende doen we volgend jaar weer graag mee. Nu nog hopen op voldoende propagatie. Misschien kunnen we dan ook weer die “Jappen tappen”…

QSO aantal:
40m CW : 1943 QSO’s
20m SSB: 1340 QSO’s

Operators: Arie PA3A, Peter PA4O, Ad PA8AD, Henk PA3D, Vincent PA3FQX, Rob PA3DEW, Mariette PA1ENG en Hans PH1V (operator op de foto boven).
Support: Dennis NL13740

1 reactie

  1. Bedankt voor de mooie samenwerking.
    Als crew member van PA6HQ (PB7Z) maar ook leuk om te zien dat andere bekende contesters hun shack en tijd beschikbaar stellen voor deze activiteit.

    Tot de volgende contest.
    73’s PD3OES