Oktober 2019: Space Communications maand bij de DEC

Laatst gewijzigde datum

Op 16 en 30 oktober zijn er twee lezingen op de Dordtse Elektronica Club – DEC – over communicatie in en/of via de ruimte: over ‘Deep Space communicatie’ en over de nieuwe Oscar-100 amateursatelliet. Iedere belangstellende is van harte welkom in het clubgebouw.

Op 16 oktober 2019: “Deep Space Communications”, een lezing door Arjan Kievits.
Dit is een lezing over radiocommunicatie, maar dan net een beetje anders. Zo komt bijvoorbeeld aan bod hoe New Horizons zijn foto’s van Pluto naar Aarde heeft kunnen sturen. Maar ook hoe we nog steeds wat van de Voyagers horen.
Wat is dit allemaal en hoe kan dat nu? Om dat te begrijpen worden de basisbegrippen van radiocommunicatie nog eens kort toegelicht, samen met een stukje digitale communicatie. En natuurlijk enkele prachtige foto’s van ons sterrenstelsel. Er komt wat techniek aan bod, we gaan ook nog een beetje rekenen. En er wordt een uitstapje naar Wi-Fi gemaakt, wat iedereen natuurlijk kent. Waarom? Tja, dat is nog even afwachten.

Bij helder weer en voldoende tijd kan er na afloop door een telescoop naar de maan, en wellicht nog enkele andere objecten gekeken worden. Aanvang: 20:15 uur.

Op 30 oktober 2019: Lezing over de Geo-stationaire satelliet Es Hail 2 (Qatar Oscar 100) door René Stevens PE1CMO
Wat is de Qatar Oscar 100, wat kun je ermee, hoe werkt het, wat kun je zelf maken, enz.
Een boeiende lezing en mogelijk een start in satelliet-communicatie! Aanvang 20:15 uur.