N1MM Logger+ Workshop bij de Dordtse Elektronica Club

Op 19 januari 2019 was er een workshop over het gratis logprogramma N1MM Logger+  onder leiding van Arie PA3A. De hoofdzaal van het DEC-clubgebouw stond deze zaterdag stampvol met 14 laptops, 11 transceivers, 11 voedingen en een x-aantal dummyloads. Achter de tafels zaten 15 workshopdeelnemers. Kortom: een Full House.

  
(foto’s: Dennis de Jong)

In de workshop werd uitgelegd hoe N1MM logger in elkaar steekt en wat er tussen computer en transceiver aan gegevens, stuursignalen en audio in de verschillende modes heen en weer ‘hobbelt’. Vervolgens werden de verschillende zaken aan elkaar gekoppeld met allerhande interfaces, kastjes en snoeren met N1MM Logger+ als basis.  Zowel transceivers, interfaces als N1MM Logger werden besproken en ingesteld zodat alles ging samenwerken. Aangezien iedereen zijn eigen spullen bij zich had kon alles meteen hands-on worden toegepast.

Er werd ook uitgebreid ingegaan op het werken met meerdere stations in een netwerk met meerdere transceivers, waarbij ook meerdere rotoren via het netwerk op afstand konden worden bediend. Uiteraard werd er ingegaan op troubleshooting. Welke fouten komen vaak voor (in het begin), wat zijn de oorzaken en welke instellingen moeten dan worden aangepast.

Aansluitend deden een aantal deelnemers een deel van de zaterdagmiddag en -avond mee aan de HA-DX contest in CW en SSB om alle nieuwe instellingen te testen en wat operating-practice op te doen met het programma en de nieuwe instellingen. Hierbij werden de nu juist ingestelde eigen laptops gebruikt binnen het DEC-netwerk.

De verschillende typen transceivers die op de tafel stonden waren: Elecraft K3 en K3s, ICOM IC-7300, IC-7100 en IC-756pro, Yaesu FT-857, FT-991A en FT-450, en Flexradio 6700. Uiteraard waren er van de populaire transceivers meer dan één.

De workshop zal nog een vervolg krijgen om nog een aantal onderwerpen/instellingen die niet aan de orde kwamen voor het voetlicht te brengen en te kunnen gebruiken. Datum zal worden gepubliceerd op de pi4dec website en op Facebook.

Voor meer informatie of wilt u ook deze workshop volgen, dan kunt u terecht bij Arie Kleingeld, PA3A.

 

1 reactie