Excursie naar CERN in Genève

Laatst gewijzigde datum

De DEC organiseert in het weekend van 14+15 september 2019 een excursie naar het CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire).

CERN is ’s werelds grootste laboratorium voor deeltjesfysica. Duizenden wetenschappers van over de hele wereld werken hier samen om onze kennis van materie, haar fundamentele bestanddelen en de krachten die hen verbinden te bevorderen. CERN heeft een complex dat bestaat uit verschillende versnellers, waarvan de LHC (Large Hadron Collider), een 27 kilometer lange omtrek en 100 meter onder de grond begraven, de krachtigste is. Detectoren zijn uiterst nauwkeurige instrumenten die gegevens registreren met betrekking tot de deeltjes die tijdens de botsingen zijn gemaakt. De wetenschappers proberen vervolgens deze botsingen te begrijpen met behulp van geavanceerde computertechnologie die de door de detectoren geregistreerde gegevens verzamelt, opslaat en analyseert.

Omdat er een grote vernieuwing en verbouwing aan de deeltjesversneller plaats gaat vinden in 2019, ligt het actieve project stil. Hierdoor is er voor ons een unieke mogelijkheid om ook echt in de ondergrondse tunnel te komen waar de versneller zich bevindt.