DATV van PA800D vanuit PI4DEC

Laatst gewijzigde datum

Het was al vroeg dag op 22 augustus 2020, de dag van DATV op 2 meter in Nederland: DATV, Not More of the Same. In het clubgebouw van PI4DEC werd rond 7 uur de eerste koffie gezet en rond 8 uur was de eerste brainstormsessie al achter de rug over de opstelling van de apparatuur in een COVID-19 vriendelijke setting.

De modulatie werd verzorg door Erik Jan PA1ER met een setup van 2 pc’s, 1 Raspberry Pi met Portsdown en OBS software en LimeSDR hardware om het signaal op laag vermogen niveau te maken.
De versterkerstraat werd door Ruud PE0RH gerealiseerd met een gemodificeerde Chinese tussenversterker en een Dressler-eindtrap die ruim 100W maakte.
De ontvangstraat werd door Alex PA9L en Wim PA1L opgezet én bediend en bestond uit SDR based ontvangers.

Om 14:00 uur local time konden we de eerste verbinding vrijwel meteen vastleggen met PE1ITR -> PI4D / PA800D 2m op 144.600 PA800D.
De trots van de dag werd om 16:06 uur. vastgelegd met het Engelse amateurstation G4YTV- > PI4D / PA800D 2m op 145.300MHz D2.

Het idee was om met verschillende beeldbronnen te schakelen om hiermee een leuke stream voor YouTube en de 2mtr. uitzending te maken. Maar nadat bewegend beeld niet te doen bleek is er gekozen om alleen statisch beelden te gebruiken zodat tegenstations beter in staat waren de beelden te loggen. Over het algemeen is de ervaring dat bewegende beelden zeer lastig zijn met deze smalle bandbreedte en lage bitrates storingsvrij over te dragen. Alle deelnemers zonden daarom een statisch testbeeld uit en dat kwam de verbinding en neembaarheid ten goede.

Dat de sfeer goed was gedurende het gehele evenement is wel terug te zien in de resultaten en de YouTube videomontage van PI4DEC.

Het begin met DATV is gemaakt en we hebben veel interesse gewekt bij alle deelnemers om dit verder uit te werken en binnen de DEC een meer permanente opstelling te maken om verder de wereld van Digitale Amateur Televisie te gaan ontdekken.