Cursus Radio Zendamateur

Cursus Radio Zendamateur (N+F) in seizoen 2020/21 grotendeels online

Gegevens voor het komende seizoen 2020 / 2021:

  • Startdatum cursus:20 oktober 2020 op dinsdagavonden: 20:00 uur, einde ca 22:15 uur.
  • Werkwijze: Theorie en begeleiding zijn dit jaar in principe online, enkele live praktijksessies gaan in kleine groepen, indien COVID-19 maatregelen dit toelaten. De DEC volgt hierin strikt de aanwijzingen van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid.
  • Einddatum cursus: Voorjaar 2021 (maart).
  • Zeezeilers: Deze ‘ SSB ‘ cursus is ook bijzonder geschikt voor zeezeilers en ‘ vertrekkers ‘.
  • Kosten: een klein bedrag voor DEC-leden ( €15,00) of voor niet-leden een jaar lidmaatschap van de DEC ( € 55,00), dit is inclusief deelname aan de cursus.
    Voor de toegang tot de professioneel opgezette lesstof van de DLZA (Digitale Leeromgeving Zend Amateur) wordt door de DLZA een borg van €10,00 gerekend, die je kunt terug vragen nadat je examen hebt gedaan.
  • Aanmelden: cursus @ pi4dec.nl (overtypen zonder spaties).

Over de cursus:
De succesvolle cursus op de Dordtse Elektronica Club leidt al zo’n 15 jaar op voor het radio zendamateur examen licentie F (Full licence) en N (Novice).
Deze cursus duurt 4 á 5 maanden en wordt in het seizoen 2020/21 grotendeels online gegeven en indien mogelijk voor praktijkzaken in het clubgebouw van de DEC in Dordrecht. De cursus richt zich op het voorjaarsexamens van 2021. Cursusleider is Arie Kleingeld PA3A.

De cursus duurt dus kort en is intensief door het vele huiswerk. Begeleiding is in principe één avond per twee weken (online of live) en de laatste cursusmaand 1 avond per week i.v.m. examentraining. Ook voor de radioamateur met N-licentie die wil upgraden naar F-licentie is de cursus bijzonder geschikt. Het cursus materiaal komt van internet (de Digitale Leeromgeving Radio Zendamateur – DLZA). Het DLZA lesmateriaal is recent gemoderniseerd en echt gemaakt voor zelfstudie en dat is dan ook wat de deelnemers doen. De cursusavonden spitsen zich toe op het oplossen van problemen met de stof als die niet begrepen wordt en met samenvattingen van onderwerpen om het studeren makkelijker te maken.

Praktijk:
De cursus is ook praktisch. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van echte meetapparatuur, zenders en antennes. Gezien de COVID-19 problematiek zal dat mogelijk in een weekend plaatsvinden.

Studiebelasting:
Het tempo dat ontwikkeld wordt om alle stof  te behandelen is hoog. Denk daar dus niet te licht over. Het doornemen van de stof kost voor de N-licentie zo’n 3 uur per week; reken het dubbele voor de F-cursus. Dit hangt natuurlijk af van de achtergrond van de cursist. Er zijn vele cursisten geweest die in één seizoen beide examens behaalden. De N-stof gaat over de zelfde onderwerpen als de F-stof, maar gaat minder diep. Kortom: aanpakken is het devies. Maar beter een kortere periode focussen dan na een lange periode vergeten zijn waar het begin ook alweer over ging. De zeer ervaren cursusleider legt tijdens de 5 studiemaanden continu de relatie tussen alle onderwerpen. De maand vóór het examen wordt volledig besteed aan examentraining.

Inschrijving en informatie:
stuur email naar cursus @ pi4dec.nl  (overtypen zonder spaties)