Cursus Radio Zendamateur

Cursus Radio Zendamateur (Novice en Full): vanaf DINSDAG 8 NOVEMBER 2022 tot 11 APRIL 2023

 
Een filmpje gemaakt door RTV Dordrecht, december 2022.

Gegevens voor het komende seizoen 2022 / 2023:

  • Startdatum cursus: Op 8 november 2022, verder ruwweg eens per twee weken op dinsdagavonden, Aanvang: 20:00 uur, einde ca 22:15 uur (zie het downloadable rooster)
  • Werkwijze: Theorie en begeleiding zijn in principe in Dordrecht (tenzij er COVID maatregelen van kracht zijn). Praktijksessies zijn ook on site bij de Dordtse Elektronica Club in Dordrecht, soms op dinsdagavond, soms op zaterdagochtend.
  • Einddatum cursus: 11 april 2023.
  • Zeezeilers: Deze cursus is ook bijzonder geschikt voor zeezeilers en ‘ vertrekkers ‘ voor het bedienen van hun SSB installatie.
  • Kosten: een klein bedrag voor DEC-leden ( €15,00) of voor niet-leden een jaar lidmaatschap van de DEC ( € 65,00), dit is inclusief deelname aan de cursus.
    Voor de toegang tot de professioneel opgezette lesstof van de DLZA (Digitale Leeromgeving Zend Amateur) wordt door de DLZA een borg van €10,00 gerekend, die je kunt terug vragen nadat je examen hebt gedaan.
  • Aanmelden: cursus@pi4dec.nl
  • Rooster  Rooster seizoen 2022-2023

Over de cursus:
De succesvolle cursus op de Dordtse Elektronica Club leidt al zo’n 15 jaar op voor het radio zendamateur examen licentie F (Full licence) en N (Novice).
Deze cursus duurt bijna 5 maanden en wordt in het seizoen 2022/23 weer gegeven en indien mogelijk voor praktijkzaken in het clubgebouw van de DEC in Dordrecht. De cursus richt zich op het voorjaarsexamens van 2023. Cursusleider is Arie Kleingeld PA3A.

De cursus duurt dus kort en is intensief door het vele huiswerk. Begeleiding is in principe één avond per twee weken (live in Dordrecht, in geval van COVID online) en de laatste cursusmaand 1 avond per week i.v.m. examentraining. Ook voor de radioamateur met N-licentie die wil upgraden naar F-licentie is de cursus bijzonder geschikt. Het cursus materiaal komt van internet (de Digitale Leeromgeving Radio Zendamateur – DLZA). Het DLZA lesmateriaal is recent gemoderniseerd en echt gemaakt voor zelfstudie en dat is dan ook wat de deelnemers doen. De cursusavonden spitsen zich toe op het oplossen van problemen met de stof als die niet begrepen wordt en met samenvattingen van onderwerpen om het studeren makkelijker te maken.

Praktijk:
De cursus is ook praktisch. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van echte meetapparatuur, zenders en antennes. meestal is dit ook op dinsdag en mogelijk in het weekend.

Studiebelasting:
Het tempo dat ontwikkeld wordt om alle stof  te behandelen is hoog. Denk daar dus niet te licht over. Het doornemen van de stof kost voor de N-licentie zo’n 3 uur per week; reken het dubbele voor de F-cursus. Dit hangt natuurlijk af van de achtergrond van de cursist. Er zijn vele cursisten geweest die in één seizoen beide examens behaalden. De N-stof gaat over de zelfde onderwerpen als de F-stof, maar gaat minder diep. Kortom: aanpakken is het devies. Maar beter een kortere periode focussen dan na een lange periode vergeten zijn waar het begin ook alweer over ging. De zeer ervaren cursusleider legt tijdens de 5 studiemaanden continu de relatie tussen alle onderwerpen. De maand vóór het examen wordt volledig besteed aan examentraining.

Inschrijving en informatie:
stuur email naar cursus@pi4dec.nl