Cursus Radio Zendamateur

Cursus Radio Zendamateur (Novice en Full):
Start op 29 oktober 2024 en duurt tot medio april 2025

De cursus Radio Zendamateur wordt jaarlijks gegeven. De cursus loopt ieder jaar van half oktober tot medio april en leidt op tot zowel N- als F-gelicenceerd radioamateur.

cursus radio zendamateur radioamateur

Gegevens voor het komende seizoen 2024 / 2025:

  • Startdatum cursus: 29 oktober 2024, verder ruwweg eens per twee weken op dinsdagavonden, Aanvang: 20:00 uur, einde ca 22:15 uur.
  • Werkwijze: Theorie en begeleiding zijn in Dordrecht. Praktijksessies zijn ook on site bij de Dordtse Elektronica Club in Dordrecht op dinsdagavond, in een enkel geval op zaterdagochtend (in overleg).
  • Leerstof: staat volledig on-line bij DLZA (Digitale Leeromgeving Zend Amateur)
  • Einddatum cursus: april 2025.
  • Zeezeilers: Deze cursus is ook bijzonder geschikt voor zeezeilers en ‘ vertrekkers ‘ voor het bedienen van hun SSB installatie.
  • Kosten: een klein bedrag voor DEC-leden ( €15,00) of voor niet-leden een jaar lidmaatschap van de DEC ( € 80,00), dit is inclusief deelname aan de cursus.
    Voor de toegang tot de professioneel opgezette lesstof van de DLZA (Digitale Leeromgeving Zend Amateur) wordt door de DLZA een borg van €12,50 gerekend, die je kunt terug vragen nadat je examen hebt gedaan.
  • Aanmelden:
  • Rooster: de lessen zijn eens in de twee weken op dinsdagavond vanaf 29 oktober. Acrobat Rooster.

Over de cursus:

De succesvolle cursus op de Dordtse Elektronica Club leidt al zo’n 20 jaar op voor het radio zendamateur examen licentie F (Full licence) en N (Novice). Deze cursus duurt bijna 5 maanden en wordt gegeven in het clubgebouw van de DEC in Dordrecht. De cursus richt zich op examen doen in het voorjaar van 2025. Cursusleider is Arie Kleingeld PA3A.

De cursus duurt dus kort en kan bij tijd en wijlen intensief zijn door de studiebelasting. Begeleiding is in principe één avond per twee weken en de laatste cursusmaand 1 avond per week i.v.m. examentraining. Uit ervaring blijkt dit ruim voldoende.
Ook voor de radioamateur met N-licentie die wil upgraden naar F-licentie is de cursus bijzonder geschikt. Het cursusmateriaal komt van internet (de Digitale Leeromgeving Radio Zendamateur – DLZA). Het DLZA lesmateriaal wordt regelmatig gemoderniseerd en is gemaakt voor zelfstudie en dat is dan ook wat de deelnemers doen. De cursusavonden spitsen zich toe op het oplossen van problemen met de stof als die niet begrepen wordt en met samenvattingen van onderwerpen om het studeren makkelijker te maken.

Praktijk:

De cursus radio zendamateur is ook praktisch. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van echte meetapparatuur, zenders en antennes. Dit is ook tijdens de dinsdagavond en mogelijk in het weekend, b.v. voor een workshop antennes maken.

Studiebelasting:

Het tempo dat ontwikkeld wordt om alle stof te behandelen is hoog. Denk daar dus niet te licht over. Het doornemen van de stof kost voor de N-licentie zo’n 3 uur per week; reken het dubbele voor de F-cursus. Dit hangt natuurlijk af van de achtergrond van de cursist. Er zijn vele cursisten geweest die in één seizoen beide examens behaalden. De N-stof gaat over de zelfde onderwerpen als de F-stof, maar gaat minder diep. Kortom: aanpakken is het devies. Maar beter een kortere periode focussen dan na een lange periode vergeten zijn waar het begin ook alweer over ging. De zeer ervaren cursusleider legt tijdens de 5 studiemaanden continu de relatie tussen alle onderwerpen. De laatste maand van de cursus wordt volledig besteed aan examentraining.

Inschrijving en informatie:
Stuur een email naar of vul het aanmeldingsformulier in.

Een filmpje gemaakt door RTV Dordrecht, december 2022