Activiteiten binnen de DEC

Club-avond
Elke woensdagavond vanaf 20:00 uur bent u welkom op onze clubavond.
Activiteiten zijn dan:
– onderling QSO, elkaar ontmoeten
– gebruiken van de HF, VHF en UHF shacks voor het leggen van verbindingen
– meetavonden
– lezingen

 

Bouwproject-avond
Elke maandagavond worden bouwprojecten uitgevoerd, vanaf 20:00 uur. Dit is altijd in onderling overleg met de projectgroep. Momenteel lopen er diverse projecten. Een project is het ontwerpen en bouwen van een meetzender met een frequentie bereik van 100 kHz – 150 Mhz en een niveaubereik van -145dBm – 0 dBm. Documentatie daarvan wordt na voltooiing (medio 2018) op de deze website opgeslagen.
Een tweede project is het experimenteren met, en begrijpen van, SDR (SDR = Software Defined Radio). Het project richt zich verder vooral op het verdiepen van kennis en opbouwen van een sdr-toepassing. (gestart september 2017). Inmiddels is er een websdr in de lucht voor 2 meter. (zie elders op de site)
Onderwerp 3 is het maken van een zender-peilnetwerk om de locatie van zenders snel te kunnen detecteren. (gestart januari 2018)
Vierde project is het bouwen van loop antennes voor de kortegolf. (in voorbreiding)

 

Cursus Radio Zendamateur – start 17 oktober 2017
Op de dinsdagavond: Met regelmaat organiseert De Dordtse Elektronica Club de Zendamateurcursus die opleidt tot radioamateur, door wereldzeilers wel de SSB-cursus genoemd. Deze cursus is uniek op vele manieren. Belangrijke aspecten zijn:

– Duurt maar kort, ca. 4 á 5 maanden, is dan ook zeer intensief. Start meestal eind oktober.
– Cursusmateriaal en oefeningen gaan via de internet leeromgeving van DLZA (te vinden met google).
– Eens in de twee weken een begeleidingsavond in Dordrecht om de stof beter te kunnen verwerken
– De maand voor het examen wekelijkse sessies met examen training
– Praktische insteek door demonstraties van apparatuur en antennes
– Cursusavonden in overleg met de studenten, meestal dinsdag, start 20:00 uur, einde meestal 22:30 uur.

 

HF-, VHF- en UHF-contesting
Het antennepark van deze radioclub leent zich uitstekend voor het deelnemen aan HF, VHF en UHF contesten. Grote HF contesten worden meestal in het weekend gehouden (waarbij ook in het clubhuis wordt overnacht). De VHF / UHF contesten zijn ook op andere dagen meestal in de avonduren. Tijdens sommige HF-contesten zijn er Livestreams die kunnen worden gevolgd zodat je kunt meeluisteren en zien wat er wordt gelogd.

 

DX-ing
Veel leden van de Dordtse Elektronica club doen aan DX-ing, het verbinding maken met letterlijk alle landen van de wereld. De DEC heeft er het antennepark voor.
Belangstelling om dit ook te doen? Wordt dan lid!
Antennepark zien? Kijk hier.

 

Jamboree on the Air (JOTA)
De DEC faciliteert ieder jaar de JOTA voor scoutinggroepen op en rond Jeugddorp, Dordrecht. Deze activiteit valt in de maand oktober.

 

Velddagen (Fieldday)
Regelmatig wordt deelgenomen aan de velddagen op HF in CW en SSB. Gebruikte callsign is dan de contestcallsign van de DEC: PI4D / P

Hieronder een filmpje van een velddag in 2015. Deze was op een locatie in de Hoeksche Waard.